Sculpturi din fier Kasli
conținut
Video: Magia fierului: Kasli
O dată, de mers pe jos de-a lungul vechi Arbat, am rătăcit într-una din străzile laterale liniștită lângă Teatrul Vakhtangov. Atenția a fost atrasă de un semn al unui mic magazin. Nu fără curiozitate, am urcat pe scări și ... a lovit un muzeu. A fost un muzeu de sculptura negru. Cifrele elegante și în același timp solemne și figurine, ornamente de culoare riguroase, fascinant si profund - Kasli din fontă. câini de vânătoare, animale, păsări, personaje de poveste, zăbrele model, seminee - toate produse pe instalația de fier-topire, fier și oțel, care a devenit în urmă cu mai mult de o sută de ani, simbolul comerțului cu fier artistice.
Acest nume - Kasli - amintit din copilărie. La prietenii apropiați ai părinților mei am avut trei copii, despre vârsta noastră cu fratele său. Desigur, am fost de multe ori departe unul de altul. Ne-a placut mai ales gostevat părinți prieteni. Acolo, în apartament vechi, înghesuit multe curiozitati, a atras Binder „Niva“ revista, volume groase cu legaturi aurite, care spune despre viața animalelor, continente geografie. Am urcat pe canapea din piele și lung răsfoia carte. Canapea care a avut o mulțime de ani. Acestea pot fi uneori văzute la televizor atunci când acestea apar filme sau emisiuni TV despre viața trecută. Spate raft lor completat, care a pus vase, sculpturi mici. Pe acest loc canapeaua pe raft într-un pointer grandios. El a fost îndreptată înainte. El avea nevoie de pasărea și a fost doar de așteptare pentru echipa gazdă să ridice aripa cu pene. Apoi, desigur, mai interesat în imaginile din cărțile decât setter pasiune congelată. Dar toată lumea observă bunica păsa dacă vom ajunge până la rău, nu începe dacă să sară pe canapea și să nu răstoarne în cazul în care favoritul tatalui ei. O voce Stern a repetat pentru noi că nu este doar de câine și de fier turnate din fontă Kasli că fierul este foarte fragil. În cazul în care conceptul de fier am avut deja, cuvântul „turnat“ a fost ceva necunoscut. În orice caz, după notația obișnuită, am sărit de pe canapea și du-te la o plimbare. Apropo, am întrebat recent prietenul meu din copilărie care locuiește acolo încă indicatorul. În viață, în viață, a spus el, dar, din păcate, coada rupt. Încă fragil fontă.
sculptural compoziție „Caii în sălbăticie.“ Autor PK Klodt
Mult mai târziu am aflat că Kasli este situat în Urali de sud. Este în acest sat, în 1747 a existat producție artistică din Rusia - Kasli piese turnate din fontă. Tula comerciant Ya Korobkov fondat turnatorii și turnătorie de fier, iar în 1752 a cumpărat proprietarii de mine Demidov. Atunci maestrul a devenit un comerciant L. Rastorguev.
Și asta e ceea ce a fost raportat fabrica Kasli în Brockhaus și Efron Dicționarul Enciclopedic (1891):“... și-fier topirea districtul fier Ekaterinburg a provinciei Perm (în prezent regiunea Chelyabinsk - TS), 110 mile de resedinta de judet, cu Kasli lac ... în jur de 10 de mii de oameni ... acum proprietatea moștenitorilor Rastorguyeva. Până în 1770 planta smelted și cupru, apoi se scurge. În 1892, la fabrica Kasli a fost ocupat de 3.150 muncitori. Din cele 728,978 de tone de minereu, zgură, firimituri și alte smelted a fost aruncat :. un domeniu 428,069 livre de cupolă (în produs) - 180 573 pud, preparat de fier - note incoruptibil 190937 pud, note venal 1952 pud, produse .. 2228 pud.“.
Călimară „Câini în partea din față.“ Autor PV Seregin
Video: Kasli muzeu de artă turnare
După cum puteți vedea, pe latura artistică a plantei - nu un cuvânt. Dar noi suntem atunci când vine vorba de Castelul, în primul rând amintesc sculpturile realizate din fonta, așa-numitele lucruri fotoliu. Și a început cu arta de turnare dale de podea, și sa întâmplat la începutul secolului al XVIII-lea. Multe dintre ordinele primite și fabricarea grătarele de fontă, pietre funerare. Poate că am avut o șansă la timp pentru a vedea și de a atinge unul dintre aceste produse. În studenție cineva de la colegii de clasă a spus odată că micii Vyazemy biserică restaurată, care a condus un mic Pușkin. „Schimba totul - și vom pierde ocazia de a simți prezența poetului“ - un coleg de clasa fierbinte. Decizia a fost luată imediat: a lua în tren și du-te la Vyazemy mici. Biserica aspectul arhitectural nu este impresionat. Dar intrarea este amintit pentru totdeauna. Înainte de a ușii schimbat doar pardoseala - turnate tabla deja scoase din pete „lor familiare“, și au fost un pic pe partea. Noi mîngîie rece Uzoroche, amintindu-am sperat, cald mici picioare viitor geniu. Unul dintre muncitori se uita la noi nepăsător a spus că aceste plăci la momentul adus la Urali. Poate că l-au făcut la castel?
Planta în prima jumătate a XVIII deja era cunoscut nu numai în Rusia, ci și în Europa. Acest lucru sa întâmplat din cauza construcției unui nou capital de pe Neva. Pentru parcuri si numeroase poduri necesare pentru garduri din fier, lumini, pentru moșii - mobilier de gradina pentru casele de bogat - seminee, candelabre, diverse ustensile, asa-numitele opoychataya feluri de mâncare. Ea este în cerere nu numai în capitalele. Îmi amintesc o casă fermecătoare pe o stradă liniștită din Tambov. Acum câțiva ani, un vânător local, invitat valdshnepinye vysypki. El a fost deja la vârsta, locuia împreună cu soția sa într-o casă datând bunicul său. Deoarece copiii din acest cuplu unite a crescut mult timp și a plecat de acasă, ei sunt fericiți să primească oaspeții. Hostess mi-a spus despre viața și epoca sa, amintirea trecutului. Această casă, în care ea a venit, păstrat tradițiile de vânătoare. Tată în drept păstrat și ogarii indicii și, desigur, o mulțime de timp petrecut la vânătoare, aproape întotdeauna întors cu prada. În dreptul ei a învățat să gătească joc. Hare a trebuit să zacă pe rafturi în oală specială pentru păsări de curte destinate propriu vase din fontă. mama soțului, care, la rândul său, a învățat mama ei în drept, să respecte cu strictețe normele și aceleași așteptări de la mireasa. „Fonta - el este o amintire are de mirosuri, - mi-a explicat soția vânătorului. - Și cel mai mare tigaie, cu atât mai bine ea se pregătește și, în plus, bunicul soțului meu nu a cumpărat oricum ce ustensilele și Kaslinsky ea a apreciat cel mai mult. Eu încă îl folosesc. " Din păcate, vânătoarea nu a avut succes, astfel încât captura valdshnepinogo mirosurile fierbinți emise de fier, acesta nu a reușit.
Sculptura „Dog -poynter în partea din față.“ NI Autor Liberia
Dar să revenim la Urali mijlocul secolului al XIX-lea. Caracteristică Kasli de fier a fost un conținut ridicat de siliciu, ceea ce permite de a face finețe specific de turnare. Această împrejurare nu ar putea conduce la crearea de turnare artistice. Sunt necesare numai turnare abilitate mare și ștanțare. Și aici este imposibil sa nu amintesc cu recunoștință sculptorul MD Kanayeva. El a sosit la castelul în 1876, a acceptat oferta de a deveni fabrica sculptor. Am început cu faptul că a organizat în școală fabrica care a învățat sculptura și modelarea. Zlatoust invitat baterea de masterat. În acest demers, el a sprijinit Kanayeva tânăr sculptor NR Bach, care a sosit la scurt timp după deschiderea școlii. Din această perioadă începe înflorire de turnare art Kasli. Și în ziua de azi am admir activitatea desfășurată în și mai târziu perioade. Bach a fost pasionat de natura și a locuitorilor săi. Animale și păsări „închiriate de“ ei de fier - este crearea pictorului animal.
Meritul acestor entuziaști trebuie să recunoască implicarea sculptori recunoscuți ai timpului - P. Klodt, Lansere A. Aubert, N. Liberiha. Cunoscut cai din întreaga lume pe Podul Anichkov din Sankt-Petersburg, sculptat în bronz Klodt, a primit întruparea lor de fier. Experții spun că maestrul modificat oarecum creația sa originală, făcându-l mai expresiv al luptei umane și animale mândru. Nu știu ce este mai perfectă. Impresia mea este că toate opțiunile sunt bine. „Fonta“ Klodt și astăzi vine în apartamentul nostru. A fost o tradiție pentru aniversari da Kaslin turnare. Așa că am venit acasă fragment Anichkov Bridge. Le-am admir pana acum. Dar o plăcere specială în mine ca un iubitor de vânătoare, cu un caine de vanatoare provoca imaginea de câini de vânătoare. Pointer, Pointer și Setter în rack pentru potârnichea, ridicatorul pe potyazhke culcat reglor ... Ma inclin N. Liberiha pentru această lucrare. Pointerul copilariei plecat lung a făcut în turnarea lui. Și într-una dintre societățile de vânătoare au văzut o sculptură de această dimensiune ostrovnika absolut fabulos - cal balansoar unui copil. Dar mai ales admiră minte setter. animal nobil a pus capul pe labe și înțelept și trist în căutarea în depărtare. El amintește ultima vânătoare? Visând despre sezonul urmator? Expressively în această sculptură toate: cap, ochi inteligenți, picioare obosite, groase psovina - fiecare fir de lână ca și în cazul în care pictate. Mă uit la setter înghețată pe cont propriu, living, situată lângă alta, la poalele, în aceeași poziție - și, sincer, nu știu care dintre ele este mai bine, mai aproape de inima, mai real.
Același pictor sculptor-animal foarte realist reprezentat de fier ideile sale de animale joc - ursi, mistreti. Cred că nu va fi confundat dacă spun că cel mai bun premiu pentru toate crescătorului vânători sunt aceste piese turnate Kasli artizanale.
Sculptura „oile la munte.“ Autor AI Prosvirnin
elev talentat de Liberiha a devenit celebru sculptor Lansere. În lucrările sale, mai multă putere de expresie. Mai ales iubit ei au avut cai. Cu fier a reușit să transmită mișcare, pasiune, temperamentul lor incontrolabil.
Pe meșterii de turnare artistice din Urali pentru întreaga lume a început în 1900. Kasli turnat pavilion fier (arhitect Baumgarten EE) a fost creat pentru Expoziția Mondială de Arte Aplicate, a avut loc la Paris. Mai mult de doi ani „sculptat“ maestrul Ural acest palat fabulos. reliefuri ajurat de perete cu imagini de păsări nevăzute, desene ciudate, dragoni, bărci cu pânze - Bizanț și antic Rus' a venit împreună, dezvăluind tot miracolul de fier. clădire unică, capodopera a expoziției de artă de turnare a primit cel mai mare premiu - Grand Prix.
Video: moștenire grea. Epoca sovietică fontă este expusă în muzeu
Evenimente începutul secolului XX - primul război mondial, o revoluție - start stagnat fabrica artistice Kasli. Dar mai târziu - cu toate că nu în măsura în care și splendoarea - o sculptură mică a devenit din nou produse de celebrul castel. Nu a fost Mistress Copper Mountain și Danila-master, Hunter paramilitar cu un pistol de câine. Vom continua să producă foarte frumos fiare de călcat din fontă și călcat, utyatnitsu, gusyatnitsy, ușile cuptorului cu ornamente și alte ustensile de uz casnic. Un alt bandwagon celebru turnare Kasli de artă și de restructurare ulterioară a pus ani ei de prăbușirea totul și toată lumea.
Dar frumusețea nu poate să dispară fără urmă, nu ar trebui. Nu va fi noul Lancer, Liberiha, nu va reuși, și arta de artă unică renascut turnare de fier, ca un Phoenix, pentru că nu pentru nimic că nu este doar o imagine apare pe Kasli exprimate ornamente de fier.
Video: Istoriya.Vesch: candelabru si vaza
- Cine este sângele albastru?
- Sculpturi de animale ciudate din sparfel Marc
- Alaska salvat urs, blocat capul într-un vas de fier
- Faimosul porțelan Meissen
- Pisici celebre - Smudge, Glasgow celebritate
- Sculpturi în bronz cu rujeolei Kim (Kim Kori)
- Zharikov artizan dă viață nouă patruped cu handicap
- Sculptura metal Edward Martin
- Fier intern 379 de ani
- Sculptura Underwater Park Jason Taylor
- Real-ireale sculpturi Jamie Salmon
- Sculpturi steampunk sofisticate de ceas mecanic vechi
- Muzeul Sculptura de nisip în Japonia
- De ce miros metalul?
- Melc cu chiuveta de fier
- Nisip Sculptura Festivalul de la Blankenberge
- Părinții au venit descurcăreți cu un nou mod de a face cu păduchi
- Sculptura din baloane Masayoshi Matsumoto
- Copilărie fericită
- Noua sculptură subacvatice `feniks` de Jason Taylor
- Sculptura neobișnuită a unui dovleac din villafeyna curte (Villafañe ray)