GuruAnimale.com

Șofran - viitorul plantei?

șofrănel fotografie

Video: SKR a început curățarea șofran - kazah

șofrănel (Carthamnus) - un fel de una, două plante sau perene erbacee din familia Aster. Ea semințe oleaginoase.
Patriei șofran - Etiopia și Afganistan. În Egipt, India și China cultivat BC, mult timp în urmă - în Asia Centrală, Arabia Saudită, Siria, Palestina, Africa de Nord, Caucaz și Turkmenistan, în Europa. În Rusia - 18.
Acum, șofrănel apare ca ulei de plante în regiunile aride din Asia Centrală. Este cultivat pe plantații mici în India, Turcia, Iran, China, țările europene, Statele Unite ale Americii, etc .. De acolo, a intrat mai întâi în Indochina, apoi, în II. BC. e. - în China, și apoi - prin Arabia către Europa (Spania).
Unește toate 19 specii în creștere, în principal în Marea Mediterană, în Asia-URSS, din care doar una (Carthamnus tinctorius), cunoscut în cultura 5 specii, altele - numai în sălbăticie (printre care 15 tipuri de anuale, 1 - bianuale și 3 - perene ). Două specii anuale de șofrănel sălbatic infestează adesea culturi de șofrănel, al doilea este ușor cu ea hibridizează în condiții naturale, care pot reduce foarte mult de soi cultivate soiuri de calitate, ca ambele specii sălbatice de șofrănel din cauza spini foarte înțepător.
A. comercianți a stabilit un sistem de tipuri regionale ecologice și geografice de șofrănel culturale: Pamirs, nord-afgan, armeana, Herat, Transcaucaziană, sud-nord și franceză-Turan. Fiecare dintre ecotipuri caracterizat caracteristici și proprietăți ale complexului și este utilizat în selecția globală.
Șofrănel în Rusia numit șofran sălbatic și cultivate ca o plante de grădină. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. șofrănel întâlnit la Moscova și în alte orașe din grădini, chiar și atunci florile sale utilizate în gătit și de copt ca un substitut pentru sofran. În provincia Astrahan, în cazul în care culturile de floarea soarelui au fost amenințate de distrugerea completă a moliei de floarea-soarelui și giroscop, șofran a devenit un substitut de încredere pentru el. În unele țări, este crescut ca un „stand-in“ floarea-soarelui.
În Ucraina, șofran a apărut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În anii de dinainte de război în zone mici, a fost cultivat mai ales în regiunile aride din sud. Producția medie de semințe este de 10-12 kg / ha, în condiții favorabile - până la 20 t / ha sau mai mult.

Importanța economică a șofrănel.
Șofran cultivate în principal ca semințe oleaginoase. Semințele sale conțin 25-37% (46-60% în miez) ulei semi-uscare (număr de iod - 115-155) și proteina de până la 12%.
Uleiul extras din semințe de șofran nucleele se apropie de floarea-soarelui gust, utilizarea sa în scopuri alimentare pentru fabricarea margarine de înaltă calitate. Uleiul obținut din semințe întregi, are un gust amar, este utilizat pentru prepararea lacurilor, vopselelor albe, emailuri, miere, linoleum.
ulei de șofran este utilizat pe scară largă în gătit în jurul Vostoku.Blagodarya faptul că este foarte bogat în acizi grași nesaturați, uleiul hrănește pielea absoarbe rapid și aproape instantaneu. Are o acțiune de calmare și hidratare. Acesta oferă o funcție de barieră (de protecție) a pielii. Aceste caracteristici au contribuit la utilizarea pe scară largă în diverse creme și unguente pentru piele.

Video: curățare șofran 2015

Ajutor. În Rusia, a fost introdus în 2007, un proiect de inovare interesantă a producției de biocombustibil din semințe de șofran, dezvoltate și implementate în ferma „Jurgens a“ regiunea Saratov. În prezent, mai multe unități de muncă agricole mașini agricole pe uleiul de floarea soarelui, în același timp, autorii proiectului au subliniat costul biocarburanților ecologice este semnificativ inferior tipului tradițional de combustibil.Tort este un feed valoros animal. Semințele acestei plante mănâncă de bună voie păsări de curte. 100 kg de furaj conține 55 de unități.
petale șofrănel au două pigment de colorare diferit - pigment galben și krasnyy.Zhelty considerate mai puțin valoroase și este îndepărtat prin spălare cu greutatea de petale de apă. substanță Red șofrănel - carthamin - puțin solubil în apă, dar ușor solubil în alcool și substanțe alcaline.
Vopseaua facut din sofran egipteni din cele mai vechi timpuri pentru bandaje sale colorate de mumii, care ulterior au fost descoperite în timpul săpăturilor în mormintele faraonilor egipteni. Din aceasta, oamenii de știință au ajuns la concluzia ca șofrănel este cunoscut și a fost utilizat pentru prima dată ca un plante de colorant. Acum carthamin utilizat în fabricarea de covoare și vopsire țesături, iar în gătit ca un substitut pentru sofran.
Șofrănel, uneori, crescute în grădini pentru petale, care sunt utilizate pentru colorarea în testul de culoare galbenă și alte produse.
În țările orientale pentru colorarea buzelor și a obrajilor frumuseti locale utilizate diverse mijloace. În țările arabe, este utilizat pe scară largă pentru consistență fină pulbere de șofran roșu.
Saffron a fost mult timp falsificate folosind trandafir uscate safloru.Inodi fără răutate în Europa și Asia Centrală, curcuma este adesea confundat cu un șofran.
medicina tradițională chineză știa de șofrănel înapoi în 1061. Utilizat pentru boli cardiace si vasele coronariene, precum și un stimulent, astringent, antiseptic, purgativ, vomitiv.
Șofran (angelica, remmaniya chineză) normalizeaza ciclul menstrual la femei, tonuri uterului. Se dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația. Eliminarea pete galbene-maronii de pe pielea oamenilor și a gâtului. Acesta protejează pielea de îmbătrânirea prematură, are un efect enzimoregulyuyuchy. Ea are un efect antibacterian și anti-inflamator pe piele. Acesta stimulează secreția de suc gastric, enzime pancreatice, coleretic caracterizate, activitatea antisclerotic, scoate nisipul din vezica biliara, intestin si spasm ameliorează flatulența. Normalizeaza glucozei din sange krovi.Normalizuet echilibrul hormonal in timpul mastita. Acesta oferă un efect analgezic este un expectorant și diaforetic.
Folosit pentru ficat (dischinezii biliare, hepatita, ciroza, hepatita infecțioasă și colab.), Încălcând tractului gastrointestinal, pancreas, boli ale sistemului cardiovascular (hipertensiune, ateroscleroza, reducând elasticitatea vaselor sanguine), boli de piele (acnee, dermatită, psoriazis, eczeme, pete de varsta, pistrui si birthmarks) pentru a păstra pielea tânără, a îmbunătăți starea părului la onctuozitate excesivă, porozitatea, uscăciune sau sagging litsa- pielii în timpul sarcinii, atunci când rănile toxicoză lor (sub supraveghere medicală). Ca un agent anti-inflamator în boli ale plămânilor și a sistemului musculo-scheletice.

Caracteristicile botanice și caracteristicile bio-ecologice de șofrănel.
Tija de șofrănaș sistem rădăcină cu rădăcină principală pronunțată și razvetvleniyami- laterală pătrunde în sol până la 1,5 m.
Tulpina ajunge la o înălțime de 120 cm, un gol, alb, lucios. În culturile de plante odnostebelnye, dar este capabil să ramificare în partea superioară a tijei, iar ramurile transporta coșuri mici.
Frunzele variază în dimensiune, tăbăcită-lanceolate ovală sau eliptică, de culoare închisă,, marginile lor zimțată, cu sau fără știfturi, de sus se mută stem la exterior mugurii de frunze înveliș.
Inflorescență - polyanthous polyspermic coș-formă conică, cu cupolă sau plate, atinge un diametru de 3,5-4 cm pe aceeași plantă în funcție de soi și condițiile de creștere este de la 30-50 cu 5-6 la coșuri, care este plasat pe. 20 -30 și 50-70 și chiar 150 semințele (în soiurile velikokoshikovih). Seminte nu improscat.
Florile sunt mici, tubulare, galben sau portocaliu. Corolla pyatirozdilny, botul rotunjit, antere strâns adiacente la post. Culoarea florilor poate fi alb, galben, portocaliu sau roșu.
Fructe - achene, alungite, oval-tetraedric, lucios, coajă solid alb și este 58-68% în greutate achene, ca o formă de floarea-soarelui, dar mult mai puțin decât ea. Greutate 1000 semințe - 20-50, conținutul de ulei din miez variază între 46-60% și semințele - de la 25 la 37%. Peelingul este de 40-50%. Seminte crustaceu, carapacea se află adânc în tesatura coajă. Polenizarea în eco șofran, cu ajutorul insectelor și a vântului, dar auto-polenizare este, de asemenea, tipic de el.
Fenologice monitorizarea dezvoltării se concentreze șofrănel pe aceeași fază ca și cea a florii-soarelui, deoarece aceste culturi din aceeași familie și biologia sunt foarte similare. Perioada de vegetație este de 105-130 de zile. Răsaduri apar 8-10 zile de la însămânțare. După 65-70 de zile după muguri începe înflorit, care durează aproximativ o lună în cultură.
De la înflorire maturizarea seminței are loc 35-40 de zile. Bractee coșuri de contact strâns, astfel încât semințele de la ea în timpul maturării nu suficient de somn. În vreme umedă este prost treierat.
Șofran - plante rezistente la căldură și rezistente la secetă, pot tolera o seceta prelungită, atât de interesant pentru cultivare în stepa de sud a Ucrainei, în cazul în care floarea-soarelui sunt adesea slab în creștere. Deosebit de eficient poate fi în creștere în condiții de irigare.
Perspectivele pentru răspândirea de șofrănel în Ucraina legate de creșterea de noi soiuri tonkolushpinnih velikonasinnih și conținut ridicat de ulei.
semințe de șofran germineze, la o temperatură de 2-3 ° C. congelați lăstari transferate 3-6 ° C. Cea mai mare cerere de căldură - în timpul înfloririi-maturare. Perioada de înflorire de vreme ploioasă aduce rea, spre deosebire de secetă, deoarece în vreme umedă flori și coșuri fertilizate mult mai rău putregai.
Șofran - este o cultură adaptată la însămânțarea de primăvară timpurie, dar este foarte exigent la căldură în timpul înfloririi și de maturare. Este plantă de zi scurtă.
Pentru solurile undemanding, șofran, în mod normal, tolerează salinitatea. Dar nu se simte bine în soluri acide, îmbibate cu apă, cu o masă mare de apă. Cele mai mari producții de șofrănel capabile să formeze pe brun cernoziom și soluri.
Dăunători - Șofran acoperi și dolgonosik- boala - Fusarium, Sclerotinia, rugina.

soiuri de sofran

Soiurile șofrănel lungimea diferită a perioadei de vegetație, randamentul luzguvatistyu, conținutul de ulei în semințe, precum și prezența sau absența brute pe frunze și învelișurile korzin.V Ucraina soiuri cultivați de șofran: 29/1 Don, Rostov stație de reproducere scoasă la ieșire, și Krasnokutsky, a lansat stația experimentală Krasnokutskaya pentru regiunile din regiunea Volga.
soiurile șofrănel care sunt cultivate în trecut în Ucraina, 1000 semințe au avut o greutate de 25 până la 39g, luzguvatist 21-57% și conținutul de ulei din semințe de 22-29%.
Nu profitând de renume largă, șofran culturale, din păcate, rămâne în afara de vedere a instalațiilor de cercetare și de reproducere. Aceasta planta este încă puțin înțeleasă, șofrănel clasificarea botanică de detaliu cultural nu este dezvoltat.
Acum, în Registrul soiurilor potrivite pentru difuzare în Ucraina, sunt incluse 3 soiuri de șofrănel - Sunny, Steppenwolf și profesorul Mashanov.
prerie. Solicitantul, științifice și industriale agricole companie „agricultor.“ Potrivit lui, florile unei varietăți pe termen mediu. Prima filiala a inflorescenței și montat în partea de mijloc a tijei. ramură primară lung - de lungime medie. Thorns malo.Semyanka mijlocii, alb. Perioada de creștere - 115 zile, greutatea a 1000 de semințe - 50 g, randament - 16,0 kg / ha. conținut de ulei comestibil - 50,1%. Soiul este rezistent la cazare, imprastierea, la secetă. Înfrânge boli neznachitelnoe.Rekomendovan pentru zona Steppe.
însorit. Solicitant -. Institutul de semințe oleaginoase NAAN.Sutsvittya-coș de 2,5-3,0 cm în diametru pe o singură plantă este de 10-25 de coșuri. Frunzele sunt acoperite cu ace fine ascuțite. Florile sunt de culoare galben-portocaliu la culoare, până la sfârșitul anului de petale de flori se colorează în roșu. Achenă de fructe, care amintește de floarea-soarelui achene alb. Atunci când semințele coapte nu cad. Greutate 1000 semințe este de 44-45 g de conținut de ulei de semințe ajunge la 33%. Perioada de vegetație este de 127 de zile. Randamentele câmpurile din regiunile Herson și Zaporizhia înregistrate în termen de 1,6-1,8 t / ha.

Video: Curățare de șofran

Caracteristici ale tehnologiei de cultivare și recoltare de șofran.
Tehnologia de cultivare de șofran este aceeași ca și floarea-soarelui, deoarece aceste plante aparțin aceleiași familii (Asteraceae), au mult în dezvoltare și structură comună, similar cu fiecare alte caracteristici ecologice și biologice și cultivate ca și culturi rând. Precum și floarea-soarelui, de șofrănel pentru, în primul rând, este necesar pentru a face de înaltă calitate agro-circuit pe care să se dezvolte o cultivare tehnologică de șofran proiect minimalizovany și de a face calcule de rutare. Evaluarea energiei (sau economic) eficiența cultivării de carte de șofrănel acceptat avans tehnologic va permite de a determina oportunitatea punerii sale în aplicare.
loc de șofrănel în rotație pană prășitoare. Cei mai buni precursori pentru el sunt culturile de cereale de iarnă și de primăvară, care sunt plantate în perechi sau după ierburi perene, precum și de șofran cazare propashnye.Dopustimaya după porumb. Sofran - un precursor bun pentru culturile de cereale de primăvară.
Șofrănel răspunde bine la îngrășăminte, este mai bine să facă sub aratul doză K45R60K45 sub doza de îngrășăminte de irigare a crescut cu 50-70%, se potrivesc cu conținutul de nutrienți din sol.
cultivare primară și secundară, cum ar fi floarea-soarelui. Sistemul principal de cultivare recomandat de procesare preliminară-poshar'te lea, urmată de cormană adânc arat la 27-30 cm.
randamentele ridicate ale randamentelor șofrănel numai la primele etape de însămânțare de primăvară. Sow-l în lățime, cu culoarele de 45 cm, câmpuri buruienos -. Rata insamantarea 60-70 cm este de 10-12 kg / ha, la un metru înainte de linia de recoltare să fie de 4-5 plante la un culoar de 45 cm și 6-7 plante culoar la 60-70 cm.
Pentru a oferi semănători de rata de semințe FH-SUPN-6 sau 8, mașini de semănat sunt echipate cu discuri de găuri de 22 pana la 40 (în funcție de distanța dintre rânduri, numărul de metri de funcționare pe hectar și de tip plantator) având un diametru de 3 mm. Adâncime seed - 5-6 cm când sol vegetal uscat adâncimea de încastrare este crescută până la 6-8 cm.
Îngrijirea culturilor Șofran cum ar fi pentru culturile de floarea soarelui. Acesta constă în însămânțarea compactarea, grapatul înainte și după răsărire, în faza de două sau trei perechi de frunze adevărate peste liniile 1-3 și cultivarea rând (la necesar exclusiv). Pentru distrugerea coaja folosit freză. Orice lucrări de întreținere trebuie să fie finalizată înainte de faza de înmugurire șofrănel.
Șofran colecta recoltarea directă, deoarece semințele în timpul maturizării coșului nu este suficient de somn. Cu toate acestea, atunci când înăsprirea calendarul de vărsare colectare și sămînță PERMUT apare din loviturile palelor antetului pe tulpina plantei.
Pentru a începe curățarea, rândul său, galben când toate plantele și coșuri, și semințele se intareasca. Pentru curățare utilizați un convertit și personalizate combine agricole.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit

GuruAnimale.com
Animale Păsări Rozătoarele Pește Insecte Incubatoare Paraziți Fermă Echipamente și instrumente Sfaturi Întrebare / răspuns Miscelaneu